НОВИНИ

 

ОБЕКТЪТ

 

ПРОЕКТЪТ

  ИНИЦИАТОРИТЕ   ПОДКРЕПА  
 
 
 
 

THIS PAGE IN ENGLISH

ИНИЦИАТОРИТЕ - кой, какво, кога

   

архитект ЖЕКО ТИЛЕВ

 

Арх. Жеко Тилев е един от най-популярните и награждавани в световен мащаб български архитекти. Роден на 26.08.1950 г. в гр. Симеоновград, България, през 1969 завършва с отличие Строителния техникум в Стара Загора, а през 1974 г.- с отличие специалност „Архитектура” в УАСГ – София. През 1987 г. получава научна степен доктор, през 1991 г. става доцент и специализира “Технология на архитектурата” в Архитектурния факултет в Рим. Владее френски и руски език.

 

От 1995 г. е ръководител на катедра “Сградостроителство” в Архитектурния факултет на Университета по архитектура, строителство и геодезия ( УАСГ). През 2002 г. основава „Тилев архитекти” ООД. Сред многобройните му проекти се нареждат такива като Великият египетски музей – Египет (2003 г.), СГХГ – София (2000 г.), Олимпийският комплекс в Инсбруг, Австрия с реконструкция на ски-шанцата (1991 г.), много проекти в София, Пловдив, Ботевград, Варна, Благоевград, Карлово.

 

- Лауреат и Гран при, златен медал на XІ Световно триенале “Интерарх” 2006 г. – гр. София и медал на ЮНЕСКО за проект “Севтополис”.

 

- Златен “Визарх” – 2005 г. Европейски награди за архитектура за проект “Севтополис”.

 

- Архитект на годината 2003 г.

 

- Лауреат и сребърен медал на X Световно триенале “Интерарх” 2003 г. – гр. София за сградата на Централен офис на “Първа източна международна банка” АД и бизнес център.

 

- Преподавател на годината в Архитектурния факултет за 2003 г. и 2004 г.

 

- Номинация за сграда на годината на “Мебелна къща Айко” – 2003 г.

 

- Включване на Централен офис на “Първа източна международна банка” АД и бизнес център в 12-те сгради на годината в международната класация на SCHUCO, публикация в каталозите и годишния календар на SCHUCO за 2003 г.

 

- Лауреат на Национален преглед за архитектура, САБ. 1995 г.

 

 

сдружение „НАЦИОНАЛНО ОБЕДИНЕНИЕ СЪХРАНИ БЪЛГАРСКОТО”

 

Сдружение “Национално обединение съхрани българското” е една от най-популярните неправителствени младежки организации в България.

 

Основен приоритет на сдружението е многоаспектната работа за гражданското общество и младите хора.

 

Основни цели на сдружението са съхраняването и развиването на българските културни, исторически и граждански ценности, интеграцията и развитието на европейските ценности в България.

 

Дейността на сдружение “Национално обединение съхрани българското” е ориентирана изцяло към участието и активността на младите хора в България и на българите по света чрез провеждането на кампании, програми и инициативи с местен, национален и международен характер.

 

Сдружението успешно партнира с много български и чуждестранни неправителствени организации и държавни институции.

 

Названието „Съхрани българското” е създадено от Интернет младежка медия „СветЪ” през зимата на 2005 г. като име на национална инициатива за съхраняване и развиване на българските култура, история и традиции. Впоследствие, по предложение и инициатива на създателите си, названието става мото на организирана през лятото на същата година Първа национална младежка бригада „Съхрани българското ‘2005” и на Първи национален младежки събор под патронажа на държавния глава на Р. България.

 

През пролетта и лятото на 2007 г., за да се запази идеята „Съхрани българското” и тя да придобие официално юридическо лице, се учредява и сдружение с нестопанска цел в обществена полза със същото име. Давайки си сметка за обединителния характер на бъдещата организация, се решава тя да се нарича „Национално обединение съхрани българското” (НОСБ). Сдружението е oофициално учредено на 03 юли 2007 г. от активни млади хора, участници в дейностите на „Съхрани българското” и др. Организацията е официално вписана в регистъра на съда на 2 август 2006 г. и в момента има много свои клонове както в България, така и извън пределите на страната.

 

Междувременно, поради общонационалния характер на идеята „Съхрани българското”, много организации и сдружения, организирани след първата национална младежка бригада и/или участващи на последвалия събор, също развиват дейност в тази насока. Те наследяват общите положения на идеята и я разработват по различни линии, близки до тяхната собствена дейност. Така сега има отделни организации, които се занимават с организирането на бригади и археологически семинари, като така те продължават идеята, родена през 2005 г., докато самото сдружение развива по-всеобхватна дейност от гледна точка на инициативи и цели.

 

За времето от началото на идеята "Съхрани българското" до днес, са проведени много инициативи с патриотичен, граждански и образователен характер, между които:

 

- Първа национална младежка бригада “Съхрани българското ‘2005” : Обществена кампания за социализация на първите български столици Плиска и Велики Преслав. Под патронажа на Президента на Р България.

 

- Първи национален младежки събор “Съхрани българското ‘2005”: мащабен събор на младежки организации.

 

- Кампания “Брюкселско зеле”: инициатива, целяща разясняване ролята и избора на евродепутати. По повод първите избори за европарламент в България с помощта на представителството на Европейския парламент в България.

 

- Кампания “Да имаме химна на ЕС” - инициатива за популяризиране на текста и музиката на химна на Обединена Европа.

 

- “Българската къща”: Мултимедиен продукт, съдържащ основните символи на България - химн, флаг, лого, Конституция.

 

- “Европейската къща”: Мултимедиен продукт, съдържащ основните символи на Европейския съюзх - химн, флаг, лого.

 

- “Лицата на патриотизма в различни времена”: Колекция от над 60 тапета за монитор с велики български владетели, личности и събития.

 

- “Български дати”: Информационна кампания за припомняне и отбелязване на важните дати в българската история - събития, личности, открития.

 

Сдружение „Национално обединение съхрани българското” провежда и свой ежегоден младежки форум, на който събира младежки организации, неправителствени и обществени организации, държавни институции и граждани. Първият младежки форум на сдружението беше проведен на 11 октомври 2006г., през 2007г. той ще бъде в средата на месец ноември.

 

Сдружението се управлява от колективен орган- Управителен съвет (УС), в който влизат:

- Димитър Мандраджиев, председател

- Катерина Баева, зам.-председател по дейност

- Андрей Стойчев, зам.-прдеседател по функции

- Паола Иванова, главен секретар

- Веселка Василева, финансов отговорник

 

Към НОСБ се числят и различни съвети и групи, част от Общото събрание на сдружението (ОС). Към момента две от тях се управляват от хората, благодарение на които проектът “Севтополис” отново се възроди:

- Дойчин Котларов, Правен съвет към НОСБ

- Лъчезар Николов, „Проекти” към НОСБ

 

За идеята:

 

Инициативата на сдружение "Национално обединение съхрани българското" (НОСБ) за възстановяване на древния град на траките Севтополис е част от реализирането на идейния проект на арх. Жеко Тилев, създаден през 2005 г., за уникално експониране и реставрация на града. Проектът за Севтополис предлага възможността градът да бъде напълно разкрит, консервиран, реставриран и постоянно достъпен. Чрез него ще се реализира изключителната историческа, образователна, културна и туристическа стойност на Севтополис в уникална архитектурна структура и природна среда.

 

Идеята за създаване на този уникален проект за града, останал под вода, хрумва на арх. Тилев когато от кметството на Казанлък се обръщат към него с молба да помисли върху начин за реконструиране на ново място на античния Севтополис. Той категорично се противопоставя на идеята градът да бъде построяван като макет другаде, освен на оригиналното му място. Приема като предизвикателство да намери онова уникално архитектурно решение, чрез което да се експонира автентично тракийският град и така през 2005 г. създава настоящия идеен архитектурен проект за Севтополис. Въпреки световната популяризация и усилията на много страни, проектът остава без активно движение и развитие до пролетта на 2007 г. Тогава запознати с проекта млади хора около арх. Тилев се свързват с НОСБ. Причината е дейността на сдружението, а конкретният повод- разпространена от сдружението картичка с поздрав за Деня на Тракия. Така в началото на лятото на 2007 г. се осъществява среща между арх. Жеко Тилев и УС на “Национално обединение съхрани българското”, на която сдружението предлага своята помощ за осъществяване на този уникален проект.

 

През септември 2007 г. арх. Жеко Тилев и сдружение “Национално обединение съхрани българското” сключват споразумение за сътрудничество, с което слагат начало на етапите по инициативата “Севтополис”.

 

 

Споразумението:

 

Споразумение за сътрудничество:

 

Формат: PDF

Големина: 0.453 МВ

Страници: 3

Изтегли: Натисни върху изображението

Изготвил: Дойчин Котларов

 

 

   

 

 
 

 

 
           
 

+359 878 180 101/2/3

София 1000, п.к. 945, СНЦ "Национално обединение съхрани българското"

sevtopolis@suhranibulgarskoto.org

 

Начало | Новини | Обектът | Проектът | Инициаторите | Подкрепа

Авторски права © 2007-2009, Всички права запазени | Правен статус

Страницата е изработена от студио “СветЪ Дизайн”